Ανακοίνωση Προγραμμάτων 2024-2025
Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Π.Ε. Ηλείας «Παρεμβάσεις» είναι φορέας που λειτουργεί από το 1998, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ. Βάσει του άρθρου 61 του Ν. 3459/2006 όπως συμπληρώθηκε από το Ν.3966/2011 και του άρθρου 60 του Ν. 4139/2013 είναι εγκεκριμένος φορέας για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης των εξαρτήσεων στα πλαίσια του Εθνικού σχεδίου Δράσης. Υλοποιεί προγράμματα προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας μέσω της ενδυνάμωσης της προσωπικότητας και της ενίσχυσης των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών καθώς και της ενίσχυσης του κλίματος ασφάλειας και αναγνώρισης στο οικογενειακό και σχολικό πλαίσιο και αφορούν στα παιδιά και στους εφήβους αλλά και στους σημαντικούς γι’ αυτά ενήλικες – γονείς και εκπαιδευτικούς για ευαισθητοποίηση και υποστήριξη στον γονεϊκό και παιδαγωγικό τους ρόλο αντίστοιχα.
Στα πλαίσια της πολυετούς και γόνιμης συνεργασίας με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα προγράμματα που σχεδιάζονται από το Κέντρο πρόληψης στην τρέχουσα σχολική χρονιά με τη συνεργασία και τη στήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των σχολικών μονάδων στους δήμους της περιφερειακής ενότητας Ηλείας.
Προγράμματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας
Α) βιωματικά εργαστήρια ευαισθητοποίησης σε ψυχοκοινωνικά θέματα, σε μαθητές νηπιαγωγείου
Β) Βιωματικά εργαστήρια ευαισθητοποίησης σε μαθητές Δημοτικών σχολείων σε τμήματα όπου υλοποιείται πρόγραμμα σε σχετικό θέμα από τον εκπαιδευτικό
Γ) Βιωματικές ομάδες σε μαθητές (ομάδα τμήματος, 5-8 συναντήσεων) με στόχο την ενίσχυση των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων όπως είναι η συνεργασία, η επικοινωνία, η αυτοεκτίμηση, η ενσυναίσθηση, η διαχείριση των συναισθημάτων, η αξιοποίηση αποθεμάτων και ικανοτήτων σε περιόδους μετάβασης και προσαρμογής, η διαχείριση επιρροών και προκλήσεων. Τα προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες εντός σχολικού προγράμματος από τα επιστημονικά στελέχη και στηρίζονται στην ενεργητική συμμετοχή και αλληλεπίδραση των παιδιών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η ενεργή συμμετοχή εκπαιδευτικού της τάξης και η ευαισθητοποίηση των ενηλίκων - γονέων και εκπαιδευτικών.
Προγράμματα για εφήβους
Α) Βιωματικά εργαστήρια ευαισθητοποίησης σε ψυχοκοινωνικά θέματα, σε τμήματα που υλοποιείται πρόγραμμα σε σχετικό θέμα από τον εκπαιδευτικό.
Β) Βιωματικές ομάδες (ομάδα τμήματος) σε μαθητές Α’ τάξης γυμνασίου (διάρκειας 5 συναντήσεων) και Α’ τάξης Λυκείου (3 συναντήσεων) με στόχο την ενίσχυση των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων όπως είναι η συνεργασία, η επικοινωνία, η αυτοεκτίμηση, η ενσυναίσθηση, η διαχείριση των συναισθημάτων, η αξιοποίηση αποθεμάτων και ικανοτήτων σε περιόδους μετάβασης και προσαρμογής, η διαχείριση επιρροών και προκλήσεων. Τα προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες εντός σχολικού προγράμματος από τα επιστημονικά στελέχη και στηρίζονται στην ενεργητική συμμετοχή και αλληλεπίδραση των παιδιών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η συμμετοχή εκπαιδευτικού της τάξης και η ευαισθητοποίηση του συλλόγου διδασκόντων και των γονέων.
Σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό
Α) Δράση υποστήριξης εκπαιδευτικών και Ειδικού επιστημονικού προσωπικού για την υλοποίηση προγραμμάτων προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην τάξη. Αφορά στην εκπαίδευση, υποστήριξη και δικτύωση εκπαιδευτικών και ΕΕΠ που ενδιαφέρονται να εμπλακούν ενεργά στην πρόληψη και στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας με υλοποίηση από τους ίδιους προγραμμάτων σε μαθητές στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων, των σχεδίων δράσης, των σχολικών δραστηριοτήτων. Αφορά και εκπαιδευτικούς που έχουν συνεργαστεί με το Κέντρο για υλοποίηση δράσεων ή συμμετέχουν σε δίκτυα ανάπτυξης προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υγείας.
Β) Σεμινάρια ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σε θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας και ενδυνάμωσης στον ρόλο τους. Είναι βιωματικά, στηρίζονται στην ενεργητική συμμετοχή των συμμετεχόντων και υλοποιούνται σε εθελοντική βάση, εκτός ωρολογίου προγράμματος, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης.
Γ) Βιωματικά εργαστήρια (διάρκειας 3 ωρών) στους συλλόγους διδασκόντων: 1) θέμα «Συνεργασία σχολείου – οικογένειας» για τα σχολεία Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης 2) Θέμα: Δυναμική της επικοινωνίας στην ομάδα – τάξη για τα σχολεία Δ/θμιας εκπαίδευσης. Η δράση υλοποιείται κατόπιν αιτήματος της σχολικής μονάδας.
Προγράμματα για την οικογένεια από την προσχολική έως την εφηβική ηλικία
Α) Δράσεις ευαισθητοποίησης/ομιλίες ή εργαστήρια σε γονείς σε θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας
Β) Βιωματικές ομάδες (έως 20 ατόμων) που αφορούν γονείς των οποίων τα παιδιά βρίσκονται στην προσχολική έως την εφηβική ηλικία με στόχο την ευαισθητοποίηση και υποστήριξη σε θέματα σχετικά με τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών, την επικοινωνία, τα όρια, τη μετάβαση, την αυτονόμηση, την εφηβεία αλλά και θέματα διαχείρισης συμπεριφορών των παιδιών ώστε να ενδυναμωθεί η σχέση γονέα -παιδιού. Στηρίζονται στην ενεργητική συμμετοχή των γονέων μέσω συζήτησης και έκφρασης προβληματισμών και είτε είναι εξειδικευμένα ανά ηλικία, είτε είναι μεικτού τύπου. Οι γονείς ενημερώνονται είτε με έντυπο υλικό μέσω των σχολείων των παιδιών τους είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Γ) Προγράμματα σε γονείς και παιδιά που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της σχέσης γονιού – παιδιού μέσα από την από κοινού ευαισθητοποίηση - καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας. Πρόκειται για εργαστήρια που αφορούν σε γονείς και παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας.
Για τα προγράμματα που σχεδιάζονται ανά σχολική μονάδα ή δήμο ή συνολικά για την εκπαιδευτική κοινότητα θα υπάρξει ειδικότερη ενημέρωση μέσα στο σχολικό έτος.
Ανταπόκριση σε αιτήματα σχολικών μονάδων
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη σχολική κοινότητα, το Κέντρο θα ανταποκριθεί και σε αιτήματα των σχολικών μονάδων και των συλλόγων γονέων για υλοποίηση δράσεων σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς. Για την καλύτερο δυνατό προγραμματισμό και βάσει των δυνατοτήτων του Κέντρου Πρόληψης, οι σχολικές μονάδες και οι σύλλογοι γονέων που επιθυμούν τη συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης για υλοποίηση δράσεων χρειάζεται να καταθέσουν εγγράφως το αίτημά τους στο email του Κέντρου Πρόληψης: keprilia@otenet.gr έως 16/12/2024. (έντυπο αίτησης). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο 2622029710 καθημερινά, 08:30-14:30.
Επίσης στο Κέντρο Πρόληψης λειτουργεί και υπηρεσία ατομικής συμβουλευτικής ενηλίκων – γονέων και εκπαιδευτικών, σε θέματα συμπεριφορών, επικοινωνίας και σχέσεων που αναδύονται στο οικογενειακό και σχολικό πλαίσιο, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Η συμμετοχή στις δράσεις είναι χωρίς οικονομική επιβάρυνση και με σεβασμό στις ανάγκες όσων απευθύνονται στο Κέντρο και στο απόρρητο των πληροφοριών.