Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών
Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών
Η 26 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών… είναι μια ευκαιρία να επικοινωνηθεί το έργο που επιτελείται όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου από τους φορείς που εργάζονται στον χώρο αντιμετώπισης της εξάρτησης, ιδιαίτερα σε μέρες γενικευμένης κοινωνικής αποδόμησης.
Η ελληνική κοινωνία διανύει τον έκτο χρόνο μιας άνευ προηγουμένου, σφοδρής κρίσης που έχει φέρει βίαιες ανατροπές στο βιοτικό επίπεδο και στον τρόπο ζωής, με δραματικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία του πληθυσμού και την κοινωνική συνοχή. Τα ψυχικά προβλήματα έχουν ενταθεί, τα φαινόμενα βίας επεκτείνονται σε όλα τα κοινωνικά πλαίσια, η χρήση εξαρτήσεων αυξάνεται, ως αποτέλεσμα μιας καλά κρυμμένης κρίσης αξιών που χαρακτήριζε την ελληνική κοινωνία τα τελευταία 30 χρόνια.
Η απώλεια κεκτημένων σε επίπεδο υλικών αγαθών, εργασίας και δικαιωμάτων έχει οδηγήσει τον άνθρωπο σ’ ένα αποπροσανατολισμό ζωής στο παρόν και στην έλλειψη προοπτικής για το μέλλον.
Αυτή η δυσκολία αποτυπώνεται με διαφορετικό τρόπο σε όλα τα ανθρώπινα συστήματα. Η οικογένεια δυσκολεύεται να επικοινωνήσει τις πραγματικές της ανάγκες τώρα που απουσιάζουν οι υλικές παροχές ως διαμεσολαβητές στην επικοινωνία, το σχολείο αντιμετωπίζει αντιφάσεις τώρα που κατέρρευσε ο μύθος της επιτυχίας ως παράγοντας ευτυχίας και η ευαλωτότητα των ανθρώπων απέναντι σε λύσεις ανακουφιστικού χαρακτήρα αυξάνεται, όσο απουσιάζει η υποστήριξη του Ανθρώπου από τα ζωτικά γι’ αυτόν συστήματα.
Διαχρονικά η πρόληψη, μέσα από τα συστήματα της οικογένειας, του σχολείου, της κοινότητας παρείχε έναν χώρο τις ομάδες, όπου ο άνθρωπος καλούνταν να δώσει νόημα στη ζωή του. Το έργο της πρόληψης στηριζόταν στην καλλιέργεια αξιών, όπως τη συνεργασία, τη φιλία, την εμπιστοσύνη-στην ενίσχυση της σχέσης με τον άλλον αλλά και στην ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας του ανθρώπου ώστε να είναι σε θέση να χτίζει την προσωπικότητα του στα θεμέλια της προσωπικής ευθύνης, του σεβασμού τόσο στον εαυτό όσο και στους άλλους, της φροντίδας τόσο των αναγκών του όσο και των άλλων.
Το Κέντρο πρόληψης Ηλείας «Παρεμβάσεις», για 17η χρονιά ανταποκρίθηκε στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των ανθρώπων για υποστήριξη και ενδυνάμωση μέσα από τις δράσεις του σε γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά και εφήβους σε όλο το νομό. Συγκεκριμένα αποδέκτες των υπηρεσιών του ήταν:
-323 γονείς συμμετείχαν σε 7 ομάδες υποστήριξης στο γονεϊκό τους ρόλο και 7 δράσεις ευαισθητοποίησης
-160 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε 6 σεμινάρια ευαισθητοποίησης στις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών καθώς και σε υποστηρικτικές συναντήσεις για την υλοποίηση δράσεων στο σχολείο τους
-144 παιδιά σχολικής ηλικίας συμμετείχαν σε 7 ομάδες και βιωματικά εργαστήρια ενδυνάμωσης των δεξιοτήτων τους
-41 έφηβοι συμμετείχαν σε εργαστήρια ευαισθητοποίησης σε θέματα επικοινωνίας αλλά και εξαρτήσεων
-103 άτομα συμμετείχαν σε συνεδρίες ατομικής συμβουλευτικής σε θέματα διαπαιδαγώγησης των παιδιών και διαχείρισης εξαρτητικών συμπεριφορών
-70 στρατεύσιμοι σε παρέμβαση ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις
-Δικτύωση και συνεργασία με 75 σχολικές μονάδες όλου του νομού (με τη συμβολή των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων) και 7 ακόμα τοπικούς φορείς που στήριξαν το έργο της πρόληψης.
Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων
και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας
ΠΕ Ηλείας «Παρεμβάσεις»